Zavádíme ověření prodejců přes bankovní identitu

Zveřejněno 5 minut čtení
Zavádíme ověření prodejců přes bankovní identitu

Jako první bazar vstupenek Swapper zavádí ověření prodejců přes bankovní identitu (KYC) se službou Bank iD. Nákup vstupenek od uživatelů se štítkem ověřený uživatel je tak mnohem bezpečnější!

Obsah

  1. Proč je potřeba ověřovat prodejce vstupenek
  2. Výhody ověření přes bankovní identitu
  3. Může mě ověřený prodejce podvést?
  4. Jak fungue ověření?
  5. Časté otázky (FAQ)

Proč je potřeba ověřovat prodejce vstupenek?

Do současnosti jsme u prodejců ověřovali pouze email a telefonní číslo. Pokud si uživatelé propojili svůj Facebook profil, měli u nabídky vstupenek odznak.

Uživatelé si tak mohli založit více profilů a v případě prodeje falešných vstupenek nebo jiného podvodu nebylo jednoduché zjistit jejich identitu. Podle čísla bankovního účtu je sice možné identitu vystopovat, banky ale tyto údaje předají policii pouze v případě trestného činu (překročení škody 10 tisíc Kč). Dle našich zkušeností policie navíc není příliš proaktivní v dohledání těchto údajů.

Výhody ověření přes bankovní identitu

Partnerstvím se službou Bank iD jsme pro prodejce zavedli bezpečnou a rychlou možnost dobrovolně ověřit svoji reálnou identitu (takzvané KYC).

Výhoda pro prodejce je, že získají odznak ověřený prodejce zobrazený u své nabídky a vstupenky se tak snáze prodají! Dále taky budou automaticky vyplněny údaje k platbě, takže vystavení vstupenek je mnohem rychlejší. Ověřit se stačí jen jednou za rok. Další vystavení vstupenek je pak velice rychlé.

Nabídka ověřeného prodejce se štítkem

Pro kupující je odznak ověřený prodejce známka důvěryhodného profilu u kterého je pravděpodobnost podvodu velmi malá. Doporučujeme nakupovat od těchto prodejců.

Může mě ověřený prodejce podvést?

Pravděpodobnost problému u nákupu od ověřeného prodejce je velmi malá. Pokud přeci dojde k problému, známe reálnou identitu prodejců, a pro policii je velmi jednoduché tyto případy vyřešit.

Naše zákaznická podpora ti v případě podvodu ochotně a rychle pomůže případ řešit a nejprve se zkusí s prodejcem dohodnout. Máme ověřeno, že ve většině případů prodejce spolupracuje. Pokud prodejce nespolupracuje, pomůžeme s nahlášením případu policii.

💡 TIP: Jak se vyvarovat podvodu při nákupu vstupenek z druhé ruky?

Jak fungue ověření?

Bankovní identita je digitální občanka. Jak přesně to funguje se dočtete na stránkách našeho partnera Bank iD.

Postup ověření je součástí procesu nabídky vstupenek a funguje následovně:

  1. Klikneš na tlačítko "Ověřit se", které tě přesměruje na web Bank iD.
  2. Zde vybereš svou banku, u které máš zařízenou bankovní identitu. Budeš přesměrován na web banky.
  3. Přihlásíš se do svého bankovnictví
  4. Povolíš předání údajů
  5. Jsi přesměrován zpět na Swapper do nabídky vstupenek a úspěšně ověřený!

V dalším kroku nabídky už nemusíš zadávat bankovní účet, ani telefonní číslo. Údaje jsou automaticky vyplněny. Ověření platí na rok. Při dalším prodeji se už nemusíš ověřovat.

Časté otázky (FAQ)

Co když nemám bankovní identitu?

Bankovní identitu si může založit každý jednoduše ve své bance! I tak je u nás ověření dobrovolné, jen přijdete o odznak ověřený uživatel a musíte vyplňovat údaje ručně.

Jsou moje osobní údaje v bezpečí?

Bez osobních údajů nedokážeme ověřit reálnou identitu prodejce. Data nám banka předá pouze s tvojim souhlasem. Údaje u nás bezpečně uložíme, nikde je veřejně nezobrazujeme a nepředáváme protistraně obchodu s vyjímkou emailu a telefonu.

Více informací o zpracování osobních údajů